Alles wat je moet weten over CAD CAM

Cad Cam

Als je als bedrijf hoogwaardige onderdelen moet produceren dan is het slim om te kiezen voor Cad Cam. Alleen wat is dit nou eigenlijk? CAD en CAM zijn in een programma de beste oplossing om te zorgen dat je onderdelen van hoge kwaliteit kunt produceren. Bepaalde programma’s zoals Fusion 360, Solidworks en Autodesk Inventor bieden bedrijven deze optie aan. Door middel van CAM maak je snel en met weinig inspanning de meeste efficiënte gereedschapsbanen die voldoen aan de hoogste kwaliteit. Het is voor je organisatie belangrijk om op de hoogte te zijn van de CAD CAM technologie. CAM wordt niet alleen gebruikt voor 3D modellen, maar ook voor CNC codes die gebruikt kunnen worden voor CNC machines. In dit artikel leggen we je alles uit over CAD CAM.

Wat is CAD CAM

De afkorting CAD staat voor Computer Aided Design. De afkorting CAM staat voor Computer Aided Manufacturing. Door middel van de CAM wordt aangegeven dat producten daadwerkelijk worden geproduceerd of gefabriceerd door middel van computer software. De term CAD CAM wordt vaak als een term gebruikt binnen productieomgevingen. De CAD CAM systemen worden veelal gebruikt binnen bedrijven die machineonderdelen ontwerpen en daarnaast ook vaak verspanen. Een voorbeeld hiervan is een machinefabriek. Door het gebruik van een CAD CAM systeem worden productiebestanden gegenereerd uit ontwerpbestanden. Dit gebeurd op een computer die is uitgerust met de juiste software.

De voordelen van CAD CAM

Je verminderd de kans op fouten. Doordat een CAM module de bewegingen van de gereedschappen simuleert kan je hierdoor vroegtijdig bepalen hoeveel bewegingen van de gereedschappen benodigd zijn om het product te produceren en welke opspanningen hiervoor gebruikt moeten worden. De ontwerper houdt gedurende het proces rekening met de productiemethoden en als het nodig is kan het ontwerp aangepast worden. Zo weet je zeker dat je ontwerp geproduceerd kan worden. Een bijkomend voordeel is dat je geen data kan verliezen, omdat er geen conversie is tussen CAD en CAM. Zo weet je zeker dat er minder fouten gemaakt worden. Ook kan je CNC codes genereren. Hiermee kunnen de ontwerpen vertaald worden naar onderdelen met een hoge kwaliteit. Het is een nauwkeurige programmeertaal. CNC codes zijn afhankelijk van de machine. Door gebruik te maken van CNC codes bespaar je veel tijd. Daarnaast kan je met CAD CAM systemen snel onderdelen wijzigen. Doordat er een koppeling bestaat tussen het onderdeel en de CNC module worden de modules automatisch bijgewerkt als dit nodig is. CAM software kan je ook goed gebruiken voor planning, management, transport en opslag doordat in een vroeg stadium al veel informatie bekend is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *